torsdag 23. juli 2009

Im back!


Juhuuu! Da er jeg i gang igjen! Mojoen er tilbake etter en regnværsdag i Grimstad. (TAKK Tanja, for at du dro meg med!)Har nå bestemt meg for å overvinne frykt for blendeåpning og lukkertid, lære meg å ta HDR bilder som for en uke siden var "HD-Hvaforno bilder? ", rydde opp på pcen og i bildearkivet, (-Må tydeligvis kjøpe meg en ekstern harddisk-Dere overtalte meg, Tanja og Bente :) Dra ut og ta bilder, bli med på fotoredigeringskvelder og øve, øve, prøve, prøve, prøve og Tørre å feile..
Innser at jeg har mye å lære, og at veien til å bli en flink fotograf er lang, men har nå iallefall Full Fokus og nå setter jeg bare igang..
Her er et bilde av en stor stein før og etter redigering. Kult? : )

15 kommentarer:

 1. Hei. Så utrolig kult blognavn da. Kjempegøy at du er med. Nå får jeg komme meg ut i "den offentlige" verden jeg og.
  Og selv om vi kan lære deg noen tips- føler jeg at du har masse å lære bort også.
  Snakkes.

  SvarSlett
 2. Dette ble tøft.. Kan du si noe om hvordan du har redigert dette bildet?

  Lurer spes på hvordan du har fått til det mørke rundt steinen

  DjY

  SvarSlett
 3. Hei Ingrid! Tusen takk for kommentar i bloggen min! Jeg jobber i Photoshop og har prøvd meg på HDR i programmet Photomatrix..

  SvarSlett
 4. Hei igjen! Yalla,...this is for you: hvis du jobber i photoshop ville jeg gjordt noe ca sånn: (dette er selfølgelig avhengig av bildet du jobber med, men testet ista med steinen)gå på lysstyrke/kontrast og kjør ned lysstyrken til -40, kontrasten til +7, så tar du kulør/metning ned til -35. På selektiv fargekorrigering:kjør en eller to farger du vil framheve opp(her var det gult og rødt) og for svarte kanter: legg på nytt lag, bruk en brush med svartfarge, med lav tetthet og flyt, og bare "mal" rundt kantene til du er fornøyd!
  Når dette er sagt, har jeg selv redigert i lightroom, og det er myyyye fortere, lettere og får bedre resultat der!(og jeg har vært photoshoptilhenger i mange år altså..) Har lastet ned free trial av lightroom, og har testet i 20 dager, og er nok nødt til å kjøpe.. for jeg ELSKER det programmet!! :)
  ps: morsomt at du kommenterte steinen, for jeg likte det bildet selv, men ingen andre har kommentert noe.. ;)

  SvarSlett
 5. Hei Ingrid! Tusen takk for den hjelpen!!! Skylder deg big time! Et spm: "Kulør/Metning" Hvor finner jeg den i Photoshop? Jeg har engelsk versjon. Dette var god hjelp altså! Du er utrolig flink med redigering og bilder..

  SvarSlett
 6. skal vi se.. prøv med ctrl + U da skal du få opp et vindu som gjør at du skal kunne styre kulør, metning og lyshet. det skulle være samme snarvei på norsk og engelsk versjon(?) det er altså metningen du vil ha ned. tror det heter saturation på engelsk(?)
  hvis ctrl +U ikke funker, så er det image - adjustments - og den som kommer etter contrast.. trur eg :) lykke til! og bare hyggelig!:)

  SvarSlett
 7. Tusen takk igjen.. Dette var flotte innstillinger! Nå funket det her.. lærte masse.. Tusen takk!! og god fotohelg Ingrid!!

  SvarSlett
 8. vedr redigering... har du prøvd dette verktøyet i photoshop?

  Gjør bildene skarpere på en fin måte
  Filter>Sharpen> Unsharp Mask?

  Bare et tips i tilfelle du trenger det :)

  Føler for å gi deg masse tips nå vettu! Skylder deg big time :)

  SvarSlett
 9. hey Yalla..beskjeder under steinen.. det er lissom vårt eget lille forum det nå :) Har prøvd det,(har leika med det programmet i en del år ;) men så søt du er! :) stort sett er jeg flink med programmer og redigering, men er ikke stø på kamera-teknikske ting. har begynnt å skjønne blender og lukker, så nå er det iso jeg skal forstå.. har du noen grei enel forklaring, så kjør på.. og du, så utrolig kult at du lastet ned LR da! kos deg! og spør ivei om det er noe! jeg syntes det er kjempekoselig å hjelpe til der jeg kan! :)

  SvarSlett
 10. yallaingri` forumet he he he :) iso ja? nå er jeg LANGT fra expert selv men hjelper mer enn gjerne til og håper ALLE arresterer meg om jeg tar feil... Lite lys.. ha høy iso.. dagslys og sol.. ha lav iso feks 100 eller 200... hvis du har høye tall på iso så kan bilde lett bli kornete.. det er sjelden jeg bruker mer enn 400 just sånn in case bildet blir bra og jeg vil skrive det ut... HVis du har iso 800 og vil blåse opp et bilde og ha det på veggen så ser du korna i bildet... sånn jeg har tenkt om iso vaffal.. sjelden jeg tenker på isoen.. bruker full automatikk på iso med mindre jeg ekspreminterer og leker hjemme med meg selv... Foto asså!!!!! jeg tenker sånn.. "lekebilder" så stiller jeg på iso.. hvis det er snakk om fine motiver jeg VIL ha skikkelig kjører jeg auto.. det du burde lese om er WB, altså hvitbalansen.. den er viktigere enn iso.. LR... FY å jeg slet med å skjønne hvordan man lagrer filer.. ikke noe "save as" på menyen.. men fant ut av det til slutt... men skjønner jeg LETT kan bli hekta på det programmet.. du inspirerte meg til å prøve :)

  SvarSlett
 11. glemte å si... lav iso = bildet blir mindre kornete.. jo høyere iso du har, jo mer korn i bildet

  SvarSlett
 12. Hey, yalla!..tusen hjertelig! det var en forklaring jeg skjønnte, så nå skal jeg eksperimentere litt da :)supert!
  Dagens LR triks: om du har redigert et bilde du blir fornøyd med, og du har et annet bilde fra samme serie som har nogenlunde samme lys, og farger, så kan du trykke "copy" når du står i det redigerte bilde, trykk deg inn på neste bilde, som er uredigert, og trykk "paste" og vips! så er det bilde redigert også! kult!? :)
  ps: hvorfor navnet? har lurt.. er du dj eller noe? ps2:nå MÅ du si hva det er på det bilde av tang eller noe! du lovet! ;)

  SvarSlett
 13. Hei Ingrid! Tuuusen takk for LR tips.. her er dagens LR tips.. Du kan dra et bilde over til LR fra "dine mapper" hvis du står i LR>biblioteket.. Du trenger ikke importere.. :)
  1) Navnet ja he he lang hisorie som jeg ikke vil skrive "her i forumet" he he 2) Nå har jeg røpet motivet :):) Goood fredddda til deg :)

  SvarSlett
 14. btw.. det bildet ditt "treet mitt" (i høyre marg) og den ideen du har er knakende bra! Ikke si til noen hvor det står! bildet er flott og tanken du har er meget bra kan tom gi ut kalender på sånt.. Hvor står treet? LOL

  SvarSlett
 15. Hei Anne!:): jeg er litt teknisk nerd jeg også.. men skal prøve å forklare deg hvordan jeg får omgivelsene så uskarpe..skal vi se: på det gule løv bilde, så tok jeg på den minste bleneråpningen jeg hadde (hos meg er det 3,5) og så stillte jeg lukkertiden etter det.så tok jeg fokus punktet helt til venstre sånn at bare bladet kom i fokus. (vet ikke om du vet hvordan du stiller inn blender og lukker?? for det visste ikke jeg for et par mnd siden nemlig haha:) men vet du det ikke så bare si ifra, så skal jeg forklare mere altså! :)
  på det andre bilde av det kjæresteparet med veggen i bakgrunnen, så tok jeg bare et helt vanlig bilde og justerte det i photoshop (men har en ting som heter tilt shift effekt,som gjør begge sidene eller oppe og nede blurrete, men det er ikke nødvendig, så lenge man kan jukse i photoshop ;) så om du har ps? så gjorde jeg bare sånn:
  tok en kopi av bilde
  la det som et nytt lag oppå orginalbilde
  og tok :filter-- blur og så ble det øverste laget helt uklart.
  så tok jeg viskelæret i verktøypaletten og bare visket bort det uklare laget der jeg ville det skulle være klarere (på greg) og så ble det sånn..
  vet ikke om dette var noen god forklaring? og om du ble noe klokere i det hele tatt, men er det noe som fortsatt er ukart ang uklare bilder så bare si ifra så skal jeg prøve å forklare litt bedre.. ha en finfin søndag! klem i :)

  SvarSlett